82595 bomen geplant
MAKING THE WORLD GREENER TOGETHER
Meer informatie
 • Veilige schuimisolatie, lage VOS A+

  Veilige schuimisolatie, lage VOS A+

  Er is de laatste tijd nogal wat ophef over de traditionele PUR. Reden hiervoor zijn de vluchtige organische stoffen die vrij komen na verwerking. De Europese Unie heeft hieraan normen gesteld die veilig zijn voor de menselijke gezondheid. Alle producten in de Nederlandse en Europese markt moeten hier minimaal aan voldoen, zodat dit nooit tot gezondheidsklachten kan leiden.

  Icynene is Amerikaans/Canadese fabrikant van schuimisolatie. De VOS normen in Amerika zijn nog zwaarder gesteld dan de EU normen. Al onze producten voldoen aan de Amerikaanse standaarden en is Icynene sinds haar oprichting bezig om producten met “low VOC” oftewel lage vluchtige organische stoffen te produceren.

  Onze schuimisolatie H2Foam Lite (open cel) en H2Foam Forte (gesloten cel) zijn onafhankelijk getest (conform de ISO 16000-9 -11 -6 -3) door het instituut CERTECH in Frankrijk en zijn met een A+ – het hoogste certificaat voor de gezondheid binnenshuis – beoordeelt. Hierbij worden verontreinigende en gevaarlijke stoffen gemeten die slecht voor de gezondheid kunnen zijn. Icynene zet vol in op duurzame, milieuvriendelijke en gezondere producten. Niet voor niets is Icynene in 1986 uitvinder van het water geblazen schuimisolatie.

  Wat zijn nu precies vluchtige organische stoffen?

  VOS – ook bekend als vluchtige organische stoffen – worden gedefinieerd als gassen die worden uitgestoten door bepaalde materialen, of ze nu vast of in vloeibare vorm zijn en kunnen een verscheidenheid aan chemicaliën bevatten. Volgens de EPA, kunnen VOS doorgaans hogere concentraties binnenshuis hebben, in sommige gevallen tot tien keer hoger, dan buitenconcentraties. Deze emissies kunnen variërende niveaus van korte- en langetermijneffecten op de gezondheid hebben. Tegenwoordig worden consumenten steeds meer bewust van VOS en hun effecten op mensen. Als gevolg daarvan hebben consumenten meer inzicht gekregen in de verschillende soorten producten die op de markt verkrijgbaar zijn en worden producten geselecteerd die als een laag VOS-gehalte worden geïdentificeerd.

  Hoewel VOS niet aantrekkelijk zijn, zijn er door fabrikanten van chemicaliën en bouwmaterialen belangrijke ontwikkelingen geweest die de blootstelling aan gebouwgebruikers verminderen.

  Waar worden VOS in gevonden?

  De EPA stelt dat VOS te vinden zijn in een reeks huishoudelijke producten en materialen van verven, wasmiddelen, spuitbussen (bijv. deodorant), reinigingsmiddelen, bestrijdingsmiddelen (pesticiden), ambachtelijke materialen, kantoorapparatuur, meubels en bouwmaterialen, inclusief isolatie. Je kunt veel van deze alledaagse huishoudelijke materialen en producten vinden na een snelle zoektocht door je huis.

  Effecten van blootstelling aan VOS kunnen variëren tussen individuen, afhankelijk van de chemische stof en de duur van de blootstelling en het niveau van VOS-emissies. Effecten kunnen zijn irritatie van de neus en keel, misselijkheid, duizeligheid en hoofdpijn naast andere effecten.

  Hoewel de aanwezigheid van VOS en hun effecten niet aangenaam zijn, zijn er door veel fabrikanten stappen ondernomen om onze blootstelling aan VOS te verminderen. De verfindustrie is bijvoorbeeld zeer actief geweest in het ontwikkelen van verven en lakken die als laag VOS worden beschouwd. Deze actieve stappen van fabrikanten helpen ervoor te zorgen dat consumenten weten wat VOS zijn en hoe ze hun blootstelling aan dergelijke emissies kunnen verminderen.

  Hoe blootstelling aan VOS te verminderen

  De EPA biedt consumenten een reeks aanbevelingen om de blootstelling aan VOS te verminderen. Er zijn verschillende aanbevelingen, waaronder:

  •     Meng huishoudelijke producten niet samen
  •     Verhoog de ventilatie bij het gebruik van een product
  •     Koop alleen in hoeveelheden die onmiddellijk zullen worden gebruikt
  •     Bewaar geen open containers
  •     Bestudeer en handel volgens de voorzorgsmaatregelen van het etiket
  •     Buiten het bereik van kinderen en huisdieren houden

  Hoe reageert de sproeischuimisolatie-industrie op VOS?

  Net als de verfindustrie reageert de sprayschuimisolatie-industrie op VOS en ontwikkelen producten die als laag VOS worden beschouwd. Icynene, toonaangevend in de schuimisolatie, zet zich al meer dan 30 jaar in voor de verantwoordelijke ontwikkeling van de spuitschuimchemie. Icynene’s leidende positie in de industrie heeft de ontwikkeling gezien van verschillende sprayschuim isolatieproducten, waaronder Icynene H2Foam Lite, Icynene H2Foam Forte en Icynene Icyfoam Select. Elk van deze sproeischuimproducten wordt geïdentificeerd als een laag-VOS (Low-VOC) schuimisolatiemateriaal. En daar stopt het niet; chemici en bouwwetenschappers van Icynene blijven sprayschuim-innovaties ontwikkelen om te voldoen aan de steeds veranderende eisen van moderne commerciële en residentiële bouw evenals de eisen van architecten, bouwers en huiseigenaren. Bovendien voldoen Icynene schuimisolatie producten aan de criteria van de Collaborative for High Performance Schools (CHPS).

  Als gevolg van de “low VOC”-innovatie van Icynene kunnen gebouwgebruikers na slechts twee uur en in sommige gevallen 1 uur na de spraytoepassing en na actieve ventilatie zoals voorgeschreven opnieuw een woning of gebouw herintreden.

  Wat is CHPS?

  CHPS is een samenwerking in de US om energie-efficiëntie op scholen aan te pakken. Het programma omvat alle aspecten van het ontwerp, de bouw en de werking van scholen. CHPS ontwikkelt tools die scholen energie, water en materiaal efficiënt, goed verlicht, thermisch comfortabel, akoestisch gezond, veilig, gezond en gemakkelijk te bedienen maken. CHPS stelt een specifieke reeks criteria vast waaraan bouwmaterialen moeten voldoen om te kunnen worden gebruikt bij de bouw van scholen.

  Waar past LEED in?

  Laag-emitterende materialen worden behandeld in LEED v4 (US) met de bedoeling de concentraties van chemische verontreinigingen die de luchtkwaliteit, de menselijke gezondheid, productiviteit en het milieu kunnen schaden, te verminderen. Architecten kunnen krediet krijgen in de richting van LEED-certificering voor de aanpak van materialen met een lage emissie, inclusief binnenverven en coatings, vloeren, binnenlijmen en afdichtmiddelen, evenals plafond-, wand-, thermische en akoestische isolatie.

  Hoe kunnen architecten en bouwers helpen?

  Architecten, ontwerpers en bouwers kunnen allemaal stappen ondernemen om de invoering van een lage VOS-benadering in ontwerp en constructie aan te moedigen. Door het opleiden en samenwerken met hun klanten om inzicht te krijgen in wat VOS zijn, hoe ze inzittenden van gebouwen beïnvloeden en de lage VOS-opties die beschikbaar zijn in de markt, kunnen architecten en bouwers hoogwaardige, energie-efficiënte en positieve ruimtes creëren om te wonen, werken en spelen.

  Meer informatie:

  Voor een erkende verwerker

  Of kijk eens op onze website

  Bronnen:

  Volatile Organic Compounds’ Impact on Indoor Air Quality …

  Volatile organic compounds (VOCs) are emitted as gases from certain solids or liquids. VOCs include a variety of chemicals, some of which may have short- and long …

  Low emitting materials | U.S. Green Building Council

  Intent. To reduce concentrations of chemical contaminants that can damage air quality, human health, productivity, and the environment. Requirements

Icynene België